Nieuw aangiftesysteem camera’s

juni 9, 2018 camerabewaking

Tot 25 mei moesten de bewakingscamera’s aangegeven worden op het elektronisch loket van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Door nieuwe regels die zijn voorzien door de Europese verordening inzake gegevensbescherming (de “GDPR”), die van toepassing is vanaf 25 mei, ontvangt deze commissie geen aangiftes meer. Daarom werd ook in de camerawet de aangifteverplichting bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer opgeheven.

Om operationele redenen blijft het echter nuttig voor de politiediensten om te weten waar er bewakingscamera’s worden geplaatst. Daarom wordt deze aangifte behouden in de camerawet.

Er werd dus een nieuw aangiftesysteem (www.aangiftecamera.be) ontwikkeld waarbij alle verantwoordelijken voor de verwerking van camerabeelden de mogelijkheid hebben te voldoen aan deze verplichting.

Aangezien het nieuwe aangifteformulier verschilt van het vorige, wordt bepaald dat alle verantwoordelijken voor de verwerking opnieuw aangifte moeten doen van hun camerabewakingssysteem via het nieuwe systeem.

Om hen de tijd te geven om zich in orde te stellen, heeft de wetgever een termijn van 2 jaar voorzien, namelijk tot 25 mei 2020.

Wenst u persoonlijk advies voor toegangscontrole of een alarmsysteem in uw woning of bedrijfsgebouw?Contacteer ons vandaag nog, wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvende offerte op maat.